This page is only available in Swedish.

Renovering

För 100 år sedan tillverkades golfklubbor mer eller mindre för hand, företrädesvis på de brittiska öarna. Erfarna professionella klubbmakare med imponerande hantverksskicklighet levererade med stor stolthet klubbor av högsta kvalitet, en tradition som gått i arv i många generationer. Trots hundra års användning, slitage och förvaring finns fortfarande ett begränsat antal hickoryskaftade klubbor kvar. Det är nu vår uppgift att bevara dem för eftervärlden. Vi på Golflinks har sedan flera år lärt oss att varsamt och metodiskt renovera antika klubbor. Varje klubba går igenom i minsta detalj för att optimera spelegenskaperna. Golflinks garanterar ett professionellt utfört arbete - en försäkring för framtiden. Hos oss hyr eller köper ni spelklara set eller enstaka klubbor av högsta kvalitet. Dessutom hjälper vi er med korrekt lie, loft, längd, svingvikt och skaftflex.

Demontering och omlimning av skaft på järn och träklubbor

Vi plockar ur skaftet för att kontrollera skick och leta efter sprickbildningar. 100 år av vind och vatten har gjort att träet i hoseln har krympt och expanderat ett antal gånger. Det är vanligt med ett visst glapp mellan skaft och hosel och träet har ofta sprickor något som kan vara svårt att upptäcka för en lekman. Vi rengör skaft och hosel, lagar sprickor med polyuretan och limmar fast skaftet i hoseln med epoxi. Därefter sätter vi i en ny stålpinne, filar och våtslipar så att pinnen knappt syns eller allra helst inte syns alls, men det beror alltid på vilket skick hosel befann sig i från början. För träklubbor skiljer sig dessa moment en del beroende på varje klubbas aktuella status. Har du köpt klubban av oss har du ett års garanti på skaftbrott.

Omvårdnad av skaften

Torra och smutsiga skaft skall rengöras varsamt. Stålull fungerar bra för ändamålet. Vid spel i regn måste skaften hållas så torra som möjligt och torkas torra med handduk efter spelet. För att skydda skaften mot fukt och slitage appliceras shellack. Linolja och liknande produkter bör användas enbart för rätning. Olja kan göra att skaften förlorar sin spänst och bli gummiaktiga. Krokiga skaft är vare sig roligt att se och gör det inte lättare att spela. Risken för skaftbrott ökar vilket dessutom utgör en säkerhetsrisk. Nästan alla skaft som förvarats i 100 år är mer eller mindre böjda. Vi ser till att räta dem precis som de skall vara.

Förlängning och balansering

Många gånger har gamla klubbor gått i arv och kapats för att passa yngre spelare. Dessutom var medellängden ett antal centimeter kortare för 100 år sedan. Rätt längd, vikt och balans är nödvändigt för att ha kul och kunna spela bra golf. Detsamma gäller för loft och lie.

Hack och skador

100 års slitage har syns ofta inte minst på sula och leading edge. Då använder vi våra smideskunskaper och gör klubborna fina igen.

Omgreppning

Vi skär egna lädergrepp av djurhudar precis som förr och ser till att lägga på undermaterial till önskad grepptjocklek.

Finish och lack

Träklubbhuvuden och skaft behöver shellac för att tåla väder, vind och slitage. Polyuretanlack fanns inte för 100 år sedan så det passar inte på hickoryklubbor. Vi kan ge dina träklubbor lack och finish som när de var nya men vi är alltid måna om att bibehålla stämplar, patina och proviniens så långt det är möjligt.

Datering

Vi har kunskap, erfarenhet, litteratur och andra källor för att datera och härkomstbestämma dina klubbor.
Vår prislista för renoveringsarbeten hittar du här. (kommer snart)

Välkommen att kontakta oss för en offert!